Bryn Skoles Musikkorps

Starten i 1925

Daværende overlærer ved Bryn skole, Ole Devik, tok initiativ til å danne et musikkorps ved skolen. Stiftelsesdagen ble 25. november 1925.

Opptaksprøven var at dirigent Ingvald Nilsen spilte en tone på pianoet. Guttene skulle synge enkeltvis og de som traff tonen ble med i korpset. Det lå 28 blanke messinginstrumenter og ventet på de glade musikantene. Det ble ikke gitt enkeltundervisning på instrumentet. De hadde ikke råd til å ha to instruktører/dirigenter. Grepene ble skrevet under notene.

Første spilleoppdrag var juletrefest på Klosterheim i 1925. Det gikk bra fordi dirigenten Ingvald Nilsen hadde med trompeten.

Korpset spilte 17. Mai 1926, men det låt ikke bra. 17. Mai toget gikk rundt på Bryn med start på Bryn skole - Tvetenveien - Helsfyr - Strømsveien - Østre Aker kirke - med avslutning på Solvang Gamlehjem hvor Ole Devik og sognepresten holdt tale. Ved Østre Aker kirke spilte de kun salmer. De fikk lov til å spille "Ja, vi elsker". På Solvang gamlehjem fikk de boller. De gikk aldri i byen på 17. Mai. På idrettens dag spilte de i byen.

Repertoaret var kristelige sanger.

Øvelsene ble holdt i trappa opp til 2 etasje i hallen i hovedbygget. Rett innenfor inngang F.

Årsfesten ble holdt på skolen og det ble servert smørbrød.

Årsmerker var sløyfer i forskjellige farger.

De hadde råd til å ta bilde av korpset.

Korpsets første formann var lærer Karl Olsen og de første drivende kreftene var overlærer Ole Devik og postpakkemester Ingvald Nilsen.Tilsynslærerinne Klara Moen og vaktmester Sverre Kristiansen var også med blandt de første ildsjeler som var sterkt engasjert i korpsets drift. Korpset reiste på tur til Ulsrudvannet for å spille og selge ting for å få inn penger til korpsets drift.

Allerede i 1926 la korpset ut på sin første tur da korpset deltok på det aller første Gutte og Ungdomskorpsenes Landsstevne som ble arrangert i Arendal. Klara Moen var med på turen til Arendal. I 1928 gikk turen til Gutte og Ungdoms musikkorpsenes Landsstevne i Bergen.

30 - årene

Allerede fra starten var Bryn Skoles Guttekorps et høyt ansett korps i Aker. Mødreforeningen startet høsten 1933 med tilsynslærinne Klara Moen som første formann. Hvert år gikk de ufortrødent i gang med forskjellige aktiviteter for å kunne gi tilskudd til korpsets drift som uniformer, banner, instrumenter.

I 1930 kostet en ess kornett kr. 62,40. Den ble kjøpt hos William Farre og nedbetalt med kr. 10,- pr. måned (Pettersen sin kjøpekontrakt).

I 1931 reiste igjen korpset på tur. Denne gangen til Gutte og Ungdomskorpsenes Landsstevne i Drammen. I 1934 deltok korpset på Gutte og Ungdoms musikkorpsenes Landsstevne i Oslo.

40 - årene

Korpsets stabilitet holdt seg inntil krigen i 1940 veltet inn over landet. Det var fryktet at Bryn Skoles Guttekorps skulle lide samme skjebne som så mange andre og nedlegges. Da skolen ble rekvirert av tyskerne måtte korpset gå i dekning. Instrumenter ble brakt i sikkerhet.

Det ble dårlig med øvelser, men da frigjøringen kom, trådte korpset igjen fram i lyset, og med dyktige ledere og instruktører inntok det snart igjen sin plass blant Akers beste. De hadde på slutten av krigen hemmelige øvelser på Klosterheim under ledelse av dirigent Østen Toft. 17. Mai 1945 spilte Bryn skoles musikkorps på Karl Johans gate.

De satt på lasteplanet på lastebilen til søppelkjører Myhre (han hadde 2-3 sønner med i korpset, de spilte stortromme og tuba). På Stortorvet spilte de "Ja, vi elsker" til militær honnør.

Senere i 40 årene marsjerte de fra Brynseng til Ankertorget og derfra gjennom hele 17. Mai ruta. Ved St. Olavsgt. Stod Myhre med sin Ford lastebil. På ettermiddagen kjørte de rundt å spilte på Fjellhus haveby og Dedichens private klinikk og på Bryn skole. Det var arrangement på skolen.

Marsjen "Fremad Marsj" (copyright 1941) var kjenningsmelodien til Bryn skoles musikkorps.

I 1946 var det landsstevne i Larvik. Guttekorpset reiste med Vestfoldbanen. I Larvik overnattet de på flatseng i klasserom.

Guttene reiste senere til Landsstevne i Kristiansand. Denne gang gikk turen med buss (rød Prinsdals buss). Deretter tok de fergen til Jylland og videre til København. I Odense overnattet de på hotel.

I Odense stilte de opp på en scene i en restaurant og spilte. I salen var det gutter fra Tysklandsbrigaden. Korpset spilte også i Tivoli i København. Thorleif Allum var dirigent.

I denne perioden var Østen Toft som var en berømt militærmusiker dirigent. Leif Larsen og Thorleif Allum var også dirigenter.

50 - årene

Ved korpsets 30 års jubileum i 1955 fikk korpset overrakt et nytt, flott lyseblått banner, med korpsets navn og symbol: "Her kommer Bryn guttene" fra Mødreforeningen samt en flott ny tamburmajorstav.

Korpset hadde i 50-årene også en fedregruppe, men denne ble oppløst i slutten av 50-årene. Jubileumsturen gikk til Olden i Nordfjord hvor det var privat innkvartering. St. Hansaften spilte guttekorpset og nesten hele bygda var tilstede. Det hadde aldri vært et guttekorps der oppe før. Korpsbilde ble overrakt til skolelærer Beines og hengt på veggen i ungdomslokalet.

Korpset besøkte Briksdalsbreen i nydelig vær. Turen forløp ikke uten problemer. Korpset benyttet to busser som stoppet i tur og orden og måtte på verksted. På hjemturen skulle korpset rekke siste ferje om kvelden fra Kaupanger til Lærdalsøyra og videre til Husum hotell. Etter 3 km stoppet en av bussene igjen, for godt. Guttene måtte gå 3 km tilbake igjen for å ta fergen over sundet til Sogndal. Korpset deltok også på landsdelsstevne i Skien i 1956 og i Trondheim i 1958.

I 1957 reiste korpset til Bergen. I 1954 gikk en drøm i oppfyllelse da korpset 17. mai stilte i nye mørkeblå uniformer. Korpssangen som vi i dag kjenner under betegnelsen "Bryn sangen" ble skrevet til korpsets 30 års jubileum og hva var vel mer naturlig enn å benytte korpsets kjenningsmelodi med følgende tekst:

Bryn - gutta.
Mel.: Fremad marsj. "trio". (synges 2 ganger)
Her kommer Bryn gutta
kjekke og små,
hør hvor de blåser godt
uniformen er nu blå.
Trompeter høgt til værs,
så klarinett og bass.
Althorn og bassun,
tromme og bekken,
Fremad marsj.

60 - årene

I 1961 ble det en milepæl i korpsets historie da pikene fikk adgang til å bli tatt opp i korpset. Dette medførte at korpset forandret navn til Bryn Skoles Musikkorps. Som følge av navneforandringen måtte korpset ha nytt banner. 20 mars 1962 kunne Mødreforeningen overekke et håndverksmessig og kunstneriks utført banner.

Mødreforeningen startet også med Julemessa ca. 1965. Den ble holdt i kjelleren på vaskeribyggningen i Teisen Borettslag og innbakte brutto kr. 10.000. I 22 år, fra 57 - 79, hadde korpset Bjarne Hamborg som dirigent. Han var høyt skattet blandt musikantene. Korpset holdt en meget høy musikalsk standard og hadde rundt 80 spillende medlemmer. Korpset hadde også mange flotte turer innenlands som til landelsstevne i Arendal 1961 og Bergen i 1968.

Korpset deltok på det siste landsstevne som ble arrangert på Ullevål stadion i 1964. Det å spille på en fullsatt Ullevål stadion var en opplevelse de som deltok aldri vil glemme. I 1963 reiste korpset på tur til Danmark. 1965 gikk turen til Sverige og Danmark med besøk i Liseberg i Gøteborg og Tivoli i København. De eldste kjøpte skjorter med rysjer foran. De dannet også sitt eget lille orkester på turen.

Det ble også tur til Tyskland i 1967 hvor vi besøkte Hamburg. Korpset fikk også med seg det flotte fargesprakende vannorgelet i "Planten und Blumen". I 1969 ble korpset invitert til Kumla i Sverige som representant fra Norge til "Barnas dag". Høydepunktet var konserten på Amfiteatret som samlet flere tusen mennesker. Det mest spennede for korpsmusikantene var allikevel å spille inne i Kumlafengslet som rommet de verste forbryterne i Sverige.

I slutten av 60 årene ble "Oktetten" dannet. Dette var en gruppe bestående av de eldste i korpset som spilte på juletrefester og foreldrefester. Oktettens første opptreden var for "Norsk Folkeferie" i Arbeidersamfunnets hus.

70 - årene

Oktetten fortsatte å leve inn i 70 årene og ble en gulrot for de yngre korpsmedlemmene. Korpsets jubileumstur til Østerrike i 1970 ble desidert et høydepunkt både musikalsk og sosialt. Korpset passerte Gross Glockner - fjellet i strålende solskinn for så å reise inn i Italia. På grensen til Italia fikk vi problemer med tollen fordi de trodde at medaljene våre var av gull, men vi slapp inn til slutt. De eldste musikantene hadde med seg gitarer og satte en spiss på turen med sin allsang.

I Zell Am See marsjerte Oktetten pluss noen andre tilbake til hotellet hvor de holdt en mini konsert. Dette satte vertskapet stor pris på og det ble servert drikke til alle. Det var mange turer med rike opplevelser som turen til Holland i 1973 hvor lilleputt byen Madurudam ble besøkt. I 1975 var det tur til Østerrike og England i 1977.

I tillegg reiste korpset til landsdelsstevner i Kristiansund N 1971, Skien 1974 og Tvedestrand 1978. Alle turene var meget vellykkede. I 1975 reiste de pårørende på en parallell tur hvor de var innom musikantene ved konserter. Dette ble senere "vanlig" praksis på korpsturer. I 1972 var det på tide til å fornye uniformene. Noen mente at de gamle uniformene var gammeldagse og trengte en fornying. Korpset fikk derfor helt nye lyseblå uniformer, ny lue og flott nytt banner av Mødreforeningen.

80 - årene

I 1983 ble det kjøpt inn nye luer til hele korpset og jentene fikk foldeskjørt. I 1983 holdt Mødreforeningen 50 års jubileumsfest hvor foreningens første formann Klara Moen var tilstede. Musikalsk holdt korpset en høy standard også i 80 årene. Torbjørn Vikstvedt var korpsets dirigent fra 1982 - 1995. Han arrangerte "Bryn sangen" for korpset i 1984. Denne har siden vært fast inventar i marsjhefte og alle konserter avsluttes med den. 60 års jubileumskonsert ble holdt i Samfunnshuset.

Det ble også holdt et jubileumsstevne i Lunden i 1985. Dessverre var det øs pøs regnvær på stevnet. Korpset bestod av rundt 70 musikanter.

Korpset holdt i 1989 rockekonsert med kjente solister som Steven Ackles, Odd Riisnæs samt Høyenhall Storband, Bårdar Dancing Team, Bryn All Star Team og med Steinar Fjeld som konferansier. Lytt til platen "Bryn skoles musikkorps 60-år-1985" hvor korpset viser at de lever opp til mottoet "at vi skal ha det moro med musikk". Korpset hadde flotte turer til Jugoslavia 1980, Hellas 1982, Gøteborg 1983, Mallorca 1985 og Jersey 1988 samt turer i Norge som f. eks. Alvdal, Ringebu, Elverum.

90 - årene

Mødreforeningens virke gjennom 57 år vil gå inn i korpsets historie som en kjempeinnsats. Det har i perioder vært dannet fedreforeninger (60, 70 og 80 årene), men disse har ikke klart å holde en kontinuerlig drift.

I 1990 fusjonerte Mødreforeningen og Fedreforeningen sammen til Foreldreforeningen. Jubileumskonserten i Gamle Logen ble et stort musikalsk høydepunkt med bl.a. Odd Riisnæs og solister fra Oslo Gospel Choir. Det deltok også innleide forsterkninger til "komp" og piano. Konferansier var Madeleine Cederstrõm og Torbjørn Hundéere. Jubileumsturen gikk til Kristiansand og jubiléet ble feiret på Holms Hotell på Geilo. I 1990 ble Bryn skole valgt ut til å gå først i 17. mai toget.

Dette var en stor opplevelse for Bryn skoles musikkorps som med sine 80 flotte "blå musikanter" gikk først i 17. mai toget. At korpset fremdeles holdt et høyt musikalsk nivå kan høres på kassetten "Bryn-korpset LIVE". I 1995 holdt korpset kretsstevne i Lunden. Selvom det haglet og regnet tidvis pøste ned så ble stevnet gjennomført. Korpset hadde i 1995 en glimrende konsert i Konserthusets lille sal.

Nedgangen i korpsrekrutteringen kom også til Bryn skoles musikkorps. Medlemstallet gikk nedover i begynnelsen av 90 årene. Bunnen ble nådd i 1997 hvor korpset bestod av 18 musikanter, men heldigvis var det 15 aspiranter. Korpset har reist til Gøteborg 1996, Tyskland 1997, Kragerø 1998, Skien 1999.

I 1997 startet korpset opp med Musikkskole for 2. klassingene på skolen. De deltar med stor suksess på korpsets konserter. I 1998 ble det dannet et aspirantkorps som har vært veldig positivt for den musikalske utviklingen til de nye aspirantene. I 1999 ble det dannet en "Pensjonistgruppe" for de eldste medlemmene. De eldste får her nye musikalske utfordringer.

År 2000

Det er selvsagt mye som har skjedd i korpsets 75 års periode, ledelse og dirigenter skiftet akkurat som medlemsfortegnelsen. Et nytt årtusen er begynt, og vi fikk det ærefulle oppdrag å gå først i 17. mai toget i Oslo. Dette ble en like stor opplevelse for dagens musikanter som for de som deltok i 1990.

Jubileumsstevne ble arrangert i pent vær i slutten av mai. 26. november 2000 holdt korpset sin jubileumskonsert i Templet. Det ble en stor musikalsk utfordring hvor aspirantkorpset, juniorkorpset, musikkskolen, senilgruppa og kor deltok sammen med skolekorpset.

Verket "For Trofasthet", skrevet av Odd-Arve Hjørungdal, ble fremført. Jubileumskonserten er utgitt på CD. Senilgruppa bestod av 17 personer som fortrinnsvis hadde spilt i korpset i 1960 og 70 årene.

Jubileumsturen i 2000 gikk til Scarborough i England. Dette var en meget vellykket tur hvor vi blant annet hadde en felles konsert med Smestad skoles musikkorps som ble dirigert av Bryn skoles musikkorps sin tidligere dirigent Torbjørn Vikstvedt. Konserten ble avsluttet med to fellesnummer.

I 2001 reiste korpset til Larvik på korpsstevne. Det ble også feiret at det er 40 år siden jentene fikk begynne i korpset. 40 jenter dannet sitt eget korps og deltok på konsert i skolegården sammen med Bryn skoles musikkorps, Bryn Ungdomskorps, aspirantkorpset, musikkskolen og senilgruppa.

Jentekorpset skal ha pølsefest 29. september hvor de også har invitert de "gamle" gutta. Det å spille i jentekorpset og senilgruppa er som å sitte i samspillet i de gode gamle dager. Kjemien har stemt fra første øyeblikk og det har vært en kjempegod stemning.

Det skjer mye positivt i korpset både sosialt og musikalsk. Dette er starten på en ny æra for Bryn skoles musikkorps. Korpset har betydd mye for skolen og nærmiljøet i 75 år og ønsker å bringe dette videre inn i et nytt årtusen.

Korpset er i vekst såvel rekrutteringsmessig som musikalsk. Korpset har meget dyktige instruktører og ikke å forglemme vår dyktige dirigent gjennom de siste 5 årene, Odd-Arve Hjørungdal.

Det er absolutt vår i luften når Bryn skoles musikkorps er ute og øver på å marsjere før 17. mai. Korpset spiller på Solvang syke og pleiehjem og i alle borettslagene i nærområdet. Det er en flott hobby som kan praktiseres hele livet. Det er derfor viktige at vi som foreldre gir våre barn muligheten til å være med i korpset.

Korpsets dirigenter 1925 - 2001

Ingvald Nilsen 1925 - 1940
Østen Toft 1945 - ?
Leif Larsen ? - ?
Thorleif Allum ? - ?
Andersen ? - 1955
Bjarne Hamborg 1955 - 1976
Hans Jakob Trondshaug 1976 - 1977
Steinar Martinsen 1977 - 1981
Jørn Simenstad 1981 - 1982
Torbjørn Vikstvedt 1982 - nyttår 1995
Peter Galambos våren 1996
Odd-Arve Hjørungdal 1996 -
Terje Steensen 07.10.2001
Søk
Driftes av Styreportalen AS